Cheesecake aşığı biri olarak sıkça yapıyorum bu tarifi ve en püf noktalarına varana kadar geliştirdim kendimi :)
Eğer ilk kez cheesecake yapıyorsanız kesinlikle bu postumu çok iyi okuyup yapmanızı tavsiye ederim biraz uzun olacak ama o da cheesecake'in meziyetinden ötürü :)
Malzemeler:
- 500 gr labne peyniri
- 1 paket sıvı krema
- 1,5 su bardağı şeker
- 4 yemek kaşığı un
- 3 yumurta ve 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 3 paket burçak bisküvi
- 100 gr tereyağ
- yarım çay bardağı süt
Ben sosu hazır aldım ( Dr. Oetker Orman Meyveli)
Yapılışı:
Öncelikle şunu söyleyeyim ülkemizdeki labnelerin su oranları yüksek ne yazık ki ve bu cheesecakelerin sulu olmasına neden oluyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için orta boy derin bir kasenin üstüne 6 7 yaprak havlu peçeteyi koyun, daha sonra labneyi peçetenin üstüne dökün o havlu peçete suyu süzüp fazlasını kabın içine bırakacak.
(Korkmayın peçete labneye yapışmıyor :) onlar orada süzülsün siz tabanı yapmaya geçin)
Burçak bisküvileri rondoda çekip un haline getirin ve üzerine eritilmiş 100 gr tereyağ ve yarım çay bardağı sütü ekleyin ve iyice birleşene kadar karıştırın.
Tabi cheesecake için olmazsa olmaz kelepçeli kalıp bu tarife göre 26 cm. Hazırladığınız harcı kalıbın tabanına kaşık yardımıyla düz bir şekilde yayın ve buzdolabına dinlenmeye bırakın.
Şimdi en önemli yere geldik. Kremayı hazırlama vakti :)
Süzülen labneyi bir kabın içine koyun üzerine sıvı kremayı ekleyin ve çırpın. Homojen bir hal aldıktan sonra şekeri ekleyip tekrar çırpın. Şimdi sıra yumurtalara geldiii. Hepsini birlikte atıp çırpmayın teker teker kırıp öyle çırpın (dördüncü yumurtanın sadece sarısı unutmayın) Ve son olarak un ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın. Artık kremamız hazır :)
Bir ara buzdolabına kelepçeli kalıbı koymuştunuz unuttunuz sanırım :) (Ben bunu çok yaşıyorum) Onu çıkartın ve etrafını bir güzel alüminyum folyo ile sarın kenarlarından taşıp da kalıba yapışmasın diye. Daha sonra hazırladığınız kremayı üzerine boşaltın ve hemen gidip fırını 200 derece turboya ayarlayın ısınmaya başlasın.

Daha sonra bir fırın tepsisinin içine abartmamak şartıyla su ekleyin, kalıbı içine oturtun ve fırına verin.
Açıkcası dakika vermek çok akılcı değil çünkü her fırın farklı bir sürede pişiriyor. O yüzden vermiyorum ama açmadan fırını bol bol takip edin ve ilk 15 dakika hiç açmayın. Daha sonra açıp hafif kalıba vurarak kıvamına bakın eğer yanlar iyice olmuş ortası da çok az sallanıyorsa alın ama daha cıvık geldiyse gözünüze bekletin bazı fırında 45 dakika da oluyor bazısında 25 dakika da o yüzden kontrol etmek de fayda var.

Artık cheesecake dinlenmiştir ve sos da hazırdır. Alüminyum folyodan çıkardığınız kekin üzerine sosu dökün ve kalıbı açmadan o şekilde buzdolabında bekletin. En az 4 saat tavsiye ediyorum ama en güzeli 1 gün beklemesidir.
Umarım çok güzel cheesecakeler yaparsınız benim püf noktalarımda bunlardı, şimdiden ellerinize sağlık.
Afiyet olsunn...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder